Актовий день

23 жовтня 2020 року, в день пам’яті собору Всіх святих землі Волинської, у Волинській православній богословській академії були проведені урочисті заходи з нагоди актового дня.
Божественну літургію у кафедральному храмі Святої Трійці міста Луцька очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич). Його високопреосвященству співслужили архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик), архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон (Зінкевич), єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей (Шевчук), ректор Волинської православної богословської академії прот. Володимир Вакін, канцлер Волинської єпархії Миколай Цап, викладачі та студенти.
За богослужінням дияконський сан прийняв студент 6-го курсу Михайло Скиба. А по завершенні літургії на молебні студентську присягу на вірність Богу, Церкві й Україні зачитав Роман Дячук. Після цього вихованці 1-го курсу отримали благословення від керуючого єпархією митрополита Михаїла (Зінкевича) на носіння підрясника і скуфії. Прот. Володимир Вакін вручив їм залікові книжки та побажав доброго навчання.
Опісля на амвоні отець ректор виступив із словом привітання.
« Я усіх нас щиро вітаю з днем покровителів нашої Академії - Всіх святих землі Волинської. Сьогодні ми молились в нижньому храмі Свято-Троїцького собору. Це рідний храм для багатьох поколінь, тут відбувалися актові дні, випускні, багато хто тут проходив практику ставленика, для нас це рідне місце. Хоча ми цьогоріч, у зв’язку з обмеженнями, святкуємо в домашньому колі без запрошених гостей. Але говорячи про свято, ми відзначаємо працю викладачів і вихованців. Згідно з посланням апостола Павла, ми повинні забувати про те, що зробили, а звертали погляд на те, що попереду. Тому і Академія будує плани свого розвитку і вдосконалення: нові роботи, нові дослідження, інтеграція в освітній процес та міжнародна співпраця. В сьогоднішній день є шанс і нагода подякувати викладачам і відзначити кращих в колективі. Дякую всім за плідну і жертовну працю».
Відзнаки заохочення отримали проректор з навчальної роботи прот. Ігор Скиба - медаль «За жертовність», архієпископ Нестор (Писик) - пам’ятний знак прп. Нестора Літописця з нагоди 10-річного ювілею викладання, викладач ВПБА прот. Віктор Пушко благословенну грамоту з нагоди 25-річного ювілею викладання та прот. Володимир Вакін у 10-річний ювілей праці на викладацькій ниві.
За результатами студентського анкетування пам’ятною відзнакою з символікою Академії за проявлену ерудицію у викладанні нагороджений проректор з навчальної роботи прот. Владислав Фульмес, «За духовність, яку вкладають у формування майбутнього пастиря» - проректор з виховної роботи ієром. Іларіон (Зборовський) та «За цікавість у викладанні» – свящ. Андрій Хромяк.
Відзначили і студентів ВПБА. Митрополичі Гранди на освіту вручили Валентину Нікончуку, Назарію Салабаю, Роману Цапу та Дмитру Яницькому. Грамоти Вченої ради отримали Іван Михалюк, Ілля Бобилєв, Руслан Левочко, Ілля Сай і Софія Кузь. Особисті відзнаки ректора Академії «За активну участь у житті навчального закладу» присвоєно: Максиму Іржавському та Миколі Кухаруку.
Майор Андрій В’ячеславович Сало, офіцер з організації служби військового духовенства Західного оперативно-територіального округу об’єднання національної гвардії України, студент ВПБА передав вітання від генерал-лейтенанта Олександра Набока та вручив грамоту ректору Волинської православної богословської академії прот. Володимиру Вакіну за плідну співпрацю, взаємодію та надання всебічної допомоги для духовного розвитку військовослужбовців.
Насамкінець із архіпастирським словом до присутніх звернувся правлячий архієрей Волинської єпархії митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Владика привітав присутніх зі святом, подякував першокурсникам, котрі не побоялися піти за покликом Господнім на служіння Богові і людям. Та закликав на всіх Господнє благословення.
Свято завершилось многолітням і спільною світлиною.

Прес-служба ВПБА
фото Назарій Літвінчук

Надіслав: VPBAcademy , дата: пт, 10/23/2020 - 17:11